Da er Tour de Ski 2015 historie og jeg har akkurat kommet meg hjem til Norge. Etter 1 måned borte, skal jeg ærlig innrømme at det var deilig å komme hjem igjen.

Touren ble alt i alt en meget god opplevelse for min del. Allerede de to første etappene i Oberstdorf gikk langt over forventet. En 4km prolog i skøyting og jaktstart 15km klassisk dagen etter. Jeg kjente allerede fra start at kroppen fungerte meget bra, og jeg gledet meg derfor skikkelig til fortsettelsen.

Vi dro deretter videre til Val Mûstair, Dario Colognas hjemplass. Etter en hviledag,  var det klart for sprint skøyting. Definitivt ikke min favorittøvelse, men ga full gass og var faktisk ikke mer enn 2 sek fra å gå videre etter prologen. Hadde vært gøy å gå kvartfinale i sprint i WC, men for totalen sin del, tror jeg det var bra at den dagen ble relativt kort.

Toblach var neste stoppested. Paddeflate løyper, og skal ærlig innrømme at jeg ikke akkurat så frem til 10km klassisk der. Når det i tillegg var flere som valgte å stake hele løypa, så sier det litt om akkurat de løypene. Det er heldigvis sjelden vi møter så flate løyper i WC. Jeg ga jernet hele veien og var drøyt 1min bak vinneren i mål. Så selv om det både var flatt, klassisk og en kort distanse, så leverte jeg kanskje mitt beste løp under de forutsetningene.

TDS 2015 3

Dagen etter var helt klart en av de dagene jeg hadde sett mest frem til før touren. Egentlig skulle vi gå distansen fra Cortina til Toblach (ca 35km), men pga snømangel ble det i stede 25km jaktstart i Toblach. Under denne distansen ble jeg gående i ei gruppe hvor det var ingen andre som var villige til å bidra. Jeg lå derfor først og dro i sikkert 24,5km av 25 mulige km. Da har en ikke sjans til å ta innpå de foran seg, når de har grupper som jobber veldig bra sammen. Jeg var derfor skikkelig forbanna og også litt skuffet over meg selv. Burde heller klinka på maks i starten slik at jeg hadde havnet ei gruppe lengre opp. Det er alltid lett å være etterpåklok, men skulle jeg gjort ett valg om igjen i løpet av denne touren, så måtte det blitt akkurat dette.

Det var derfor greit med en hviledag dagen etter. Fikk da gått gjennom løypene i Val di Fiemme og gjort gode forberedelser til klassisk fellesstart (15km) som skulle være dagen etter.
På klassiskløpet kjente jeg tidlig at jeg var pigg. Det kostet lite å ligge foran i feltet og jeg kjente at jeg både hadde veldig gode ski, og at jeg traff bra teknisk. Under møtet dagen før, ble vi enige om at dersom det var noen som følte seg spreke, så skulle disse kreftene brukes til å hjelpe Petter og Martin i sammendraget. Det var derfor akkurat dette jeg gjorde. På tur ut på 5. Runde sier jeg fra til Martin og ber han henge seg på. Jeg klinker til det jeg makter ut fra stadion og får skikkelig strekk på feltet. Målet var at Martin skulle ligge i fred før spurtprisen som kom rett etterpå. Dette fungerte meget bra og jeg fikk sluppet han forbi på innsiden av meg, rett før siste bakken og spurtpris.
Det var da den mye omtalte hendelsen med Calle skjedde. Etter å ha sluppet Martin forbi på innsiden, kommer da Petter og Calle på yttersiden av meg. Det er akkurat litt plass mellom de to, og jeg smetter da i mellom slik at Petter også skal få flest mulig meter før spurtprisen. Jeg presser da Calle utover i løypa, mens han begynner å sende noen velvalgte ord i min retning. I etterkant ble jeg beskyldt for å ha dratt i stavene hans, noe som er bare tull. Som jeg sa til media på søndag, så bør han vurdere en karriere som forfatter etter at han legger opp på ski med den fantasien der…..
Jeg fikk i alle fall gjort en meget god jobb for både Martin og Petter, noe de absolutt ga uttrykk for at de satte pris på i etterkant. Var til slutt ca 24sek bak seieren selv i løpet, så dette var nok en gang et helt knall klassiskrenn!!!

TDS 2015 2

Så var det bare siste etappen som gjensto. Uten tvil den dagen jeg hadde gledet meg mest til gjennom hele touren. Fra stadion i Val di Fiemme, ned til bunn av slalombakken og så opp!!! Heldigvis hadde jeg like lette bein som dagen før, og jeg tok raskt igjen gruppa foran meg. Da vi kom inn i bakken dro jeg på og gikk det jeg maktet oppover. Hadde innbilt meg at bakken skulle være lengre, men jeg skal ærlig innrømme jeg var glad for at målseilet var der det var. Gikk kanskje litt tøft i bunn av bakken, så kjente det på slutten , men det skulle bare mangle…. 5. Beste tid og en knallbra dag på jobben!! Kun Martin av de norske som hadde bedre tid enn meg.

Dette holdt da til en strålende 14. Plass sammenlagt i Tour de Ski 2015. I min debut, er jeg veldig godt fornøyd med det, og vet samtidig at det er små ting som skulle til for at det kunne blitt enda bedre…. Gleder meg derfor allerede til neste års tour!!!

Jeg har følt meg sterkere og sterkere gjennom touren og har levert mine beste skirenn så langt i vinter i løpet av Tour de Ski. Det var målet, og det fikk jeg også til. Med stigende formkurve gleder jeg meg til resten av vinteren og de neste skirennene som står for tur.

Skal bli godt med noen rolige dager nå. Selv om jeg absolutt ikke føler meg fysisk sliten, så er jeg helt klart mest mentalt sliten. Det å gå 7 skirenn på 9 dager tar på mentalt. Det å skulle forberede seg optimalt til hvert skirenn, debriefe dagens jobb, morgenjogg og kveldsjogg hver dag. Det første du tenker på når du står opp er skirenn, og det er det siste du tenker på før du legger deg. Nå skal jeg i alle fall slippe meg ned mentalt noen dager. Skal derfor ikke tenke skirenn nå med det første……

TDS 2015 1

Som sagt derfor veldig godt fornøyd med min første Tour de Ski, og med den formen jeg er i nå, så gleder jeg meg som en liten unge til resten av skisesongen!!!!!

Samarbeidspartnere